2022. március 31.

CIB Részalapok 2022. első negyedévben

Kötvény részalapok

 

CIB Start Tőkevédett Részalap

A Részalap portfóliója az elmúlt negyedévben változatlanul kizárólag betéteket és látra szóló folyószámla elemeket tartalmazott és továbbra is maximálisan kerülte a kockázatokat. Az infláció márciusban újabb ezúttal 8,5%-os csúcsot ért el, amely az év hátralevő részében még magasabbra, akár 10% fölé is emelkedhet. Az infláció elleni harc jegyében a negyedév során az MNB tovább szigorított, fokozatosan és egyre nagyobb mértékben emelve az alapkamatot és az irányadó kamatnak tekintendő 1 hetes betét kamatát. Ennek eredményeként a jegybanki alapkamat 2,40%-ról több lépésben 4,40%-ra változott, az 1 hetes betét kamata 4,00%-ról 6,15%-ra növekedett. Ezzel párhuzamosan a BUBOR (Budapest Interbank Offered Rate - Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatláb) jegyzések emelkedésére is sor került, amely az elmúlt negyedévben valamennyi időtávon jelentős emelkedésen ment keresztül, 1 napos BUBOR 2,83%-ról 4,58%-ra (évesített adat), míg a 12 havi BUBOR 4,67%-ról 7,01%-ra emelkedett. A forintban jegyzett kamatok emelkedése kedvező változást jelentett a Részalap számára, melynek 3, illetve 6 havi nominális (nem évesített) teljesítménye a negyedév során 0,26%-ról, illetve 0,39%-ról, 0,65%-ra és 0,96%-ra növekedett.

 

CIB Euró Start Tőkevédett Részalap

A Részalap portfóliója az elmúlt negyedévben átalakításra került, annak érdekében, hogy a Részalap maximálisan kerülje a kockázatokat és 30 napos tartási időszak esetén tőkevédelmet tudjon a Befektetők számára biztosítani. Ennek eredményeként a Részalap portfólióján belül a hangsúly az eurós állam-, illetve vállalati kötvények vásárlása helyett folyamatosan a bankbetét lekötési lehetőségek keresése irányába helyeződött át és február 28-tól a Részalap portfóliója már kizárólag betéteket és látra szóló folyószámla elemeket tartalmazott. Az amerikai központi bank szerepét betöltő FED március 16-i kamatmeghatározó ülésén megindította a szigorító ciklusát, és az első kamatemeléssel 0,5%-ra emelkedett az amerikai alapkamat, amelyet a következő 2 ülésen további 0,5%-os emelések követhetnek. A következő hónapok újabb kamatemelései az amerikai infláció alakulásától függenek. Egyre valószínűbbnek tűnik, hogy az amerikai monetáris politikai fordulatot követve az Eurózóna is maga mögött hagyja a laza és támogató jegybanki kurzust és az Európai Központi Bank akár már júliusban kamatot emelhet a növekvő inflációs nyomás miatt, és az év folyamán további szigorításokra is sor kerülhet. A kamatemelési várakozások az EURIBOR jegyzéseken keresztül is nyomon követhetők voltak, így pl. a 12 hónapos időtávon a kurzus -0,50%-ról 0,005%-os szintre emelkedett.

 

CIB Start 2 Részalap

A Részalap portfóliója az elmúlt negyedévben elsősorban betéteket és látra szóló folyószámlán elhelyezett összegeket, valamint 5% körüli átlagos arányban vállalati kötvényeket és 8% körüli átlagos arányban állampapírokat tartalmazott és továbbra is alacsony szinten tartotta a kockázatokat. A Részalap a bankbetétek elhelyezése mellett az elmúlt negyedévben is folyamatosan figyelemmel kísérte az új állam-, illetve vállalati kötvény kibocsátásokat is, illetve azok másodpiaci forgalmát elsősorban a régió kötvénypiacaira koncentrálva. Habár az egyre jobban növekvő inflációs félelmek, a gazdaságok helyreállását támogató jegybanki politikák normalizálódása és a kötvényhozamok emelkedése, illetve az ebbe az irányba mutató kockázatok kedvezőtlen kötvénypiaci hangulatot eredményeztek, egyúttal a Részalap számára egyre kedvezőbb kötvényvásárlási lehetőségeket teremtenek. A Részalap a negyedév során a portfóliójának átlagos hátralevő futamideje 0,68 évről 0,58 évre csökkentette, amely a Részalap számára érdemi változást nem jelentett. Az elmúlt negyedévben a Részalap a hazai befektetési alapkezelőket és alapokat tömörítő BAMOSZ (www.bamosz.hu) rövid kötvény kategóriáján belül a rövidebb átlagos hátralevő futamidejű forint befektetési alapok közé tartozott. A Részalap a negyedévet kedvezőtlen kötvénypiaci környezetben is pozitív teljesítménnyel zárta.

 

CIB Dollár Start Részalap

A Részalap portfóliója az elmúlt negyedévben betéteket és látra szóló folyószámlán elhelyezett összegeket tartalmazott és továbbra is alacsony szinten tartotta a kockázatokat. Az amerikai központi bank szerepét beöltő FED március 16-i kamatmeghatározó ülésén megindította a szigorító ciklusát, és az első kamat emeléssel 0,5%-ra emelkedett az amerikai alapkamat, amelyet a következő 2 ülésen további 0,5%-os emelések követhetnek. A következő hónapok újabb kamatemelései az amerikai infláció alakulásától függenek. Tehát, az inflációval kapcsolatban felfelé, míg a növekedéssel kapcsolatban lefelé mutató kockázatokkal kell szembenéznünk. Ezt tükrözi a kötvénypiac negyedéves alakulása is, ahol egyrészt az árfolyamok erős lejtmenetbe kerültek. Az USA kötvénypiaca 1973 óta nem produkált ilyen negatív teljesítményű negyedévet, de az európai vezető kötvénypiacokon is hasonló aluteljesítést figyelhettünk meg. Másrészt, a kötvényhozamok emelkedése a különböző időtávokon nem azonos mértékű, a leginkább figyelt USA hozamgörbe 2 és 10 éves pontjai által meghatározott alakzat egyre laposabb és inverzzé válhat, azaz a rövid futamidejű hozamok meghaladják a hosszabb futamidőkre érvényes hozamokat, amely jelenség az elmúlt 70 évben általában egy erős recessziós jelzéssel volt egyenértékű. Így, a jelenlegi kedvezőtlen kötvénypiaci környezet nem nyújtott kedvező lehetőségeket a dollár állam-, illetve vállalati kötvény vételére.

 

CIB Kincsem Kötvény Részalap

A Részalap portfóliója az elmúlt negyedévben jellemzően állampapírokat és látra szóló folyószámlán elhelyezett összegeket, valamint 11% körüli átlagos arányban vállalati kötvényeket és 4% körüli átlagos arányban jelzálogkötvényeket tartalmazott. A Részalap a portfóliójában található devizaeszközök kockázatait nem fedezte, így az euró magyar forinttal szembeni árfolyamalakulása kedvezően befolyásolhatja a Részalap teljesítményét. Az amerikai központi bank szerepét beöltő FED március 16-i kamatmeghatározó ülésén megindította a szigorító ciklusát, és az első kamat emeléssel 0,5%-ra emelkedett az amerikai alapkamat, amelyet a következő 2 ülésen további 0,5%-os emelések követhetnek. Egyre valószínűbbnek tűnik, hogy az amerikai monetáris politikai fordulatot követve az Eurózóna is maga mögött hagyja a laza és támogató jegybanki kurzust és az Európai Központi Bank akár már júliusban kamatot emelhet a növekvő inflációs nyomás miatt, és az év folyamán további szigorításokra is sor kerülhet. Ezt tükrözi a kötvénypiac negyedéves alakulása is, ahol egyrészt az árfolyamok erős lejtmenetbe kerültek. A magyar rövid hozam is jelentősen emelkedett, mára már 6,60% a meghatározó 3 hónapos BUBOR szint. A magyar hozamgörbe várhatóan magas szinten stabilizálódik az év első felében, és innen nem várunk hirtelen csökkenést, ugyanis az év második felében éppen az amerikai hozamgörbe helyeződhet további nyomás alá, ami kedvezőtlen környezetet jelent a teljes kötvény eszközosztálynak. A Részalap a negyedév során a portfóliójának átlagos hátralevő futamidejét 5,82 évről 5,38 évre csökkentette, amely a Részalap számára érdemi változást nem jelentett. Az elmúlt negyedévben a Részalap a hazai befektetési alapkezelőket és alapokat tömörítő BAMOSZ (www.bamosz.hu) hosszú kötvény kategóriáján belül a rövidebb átlagos hátralevő futamidejű forint befektetési alapok közé tartozott.

 

CIB Globális Kötvény Alapok Részalapja
(2021. június 28-át megelőzően: CIB Kötvény Plusz Vegyes Részalap)

A Részalap befektetési politikája 2021. 3. negyedévben módosításra került (bővebb információ: https://eurizon.hu/shared/documents/ebalancealgaktvp-kezszabmodkozzetetel-20210628.pdf), ennek értelmében a Részalap új célja, hogy a Befektetők nagyobb részben az állampapírok, kisebb részben a jelzálog-, vállalati-, kereskedelmi és egyéb fix kamatozású kötvények hozamából egy széleskörűen diverzifikált, aktívan kezelt portfólión keresztül részesedhessenek. Az egyre erősebb inflációs nyomás, a gazdaságok helyreállását támogató jegybanki politikák globális kivezetése és a kötvényhozamok emelkedése, illetve az ebbe az irányba mutató kockázatok habár kedvezőtlen kötvénypiaci hangulatot okoztak, ám egyúttal a Részalap számára egyre kedvezőbb kötvényvásárlási lehetőségeket teremtenek. A Részalap a negyedév során csak mérséklet, 55% feletti arányban fektetett kötvénykitettséget tartalmazó eszközökbe, melyeket az Amundi, a Morgan Stanley, a PIMCO és a Pictet Asset Management befektetési alapkezelők által kibocsátott alapok jelentettek. Az aktuális kötvénypiaci folyamatok alapján a Részalap a teljes kötvénypiaci kitettséget várhatóan 2022. 2. félévében érheti el.

 

CIB Globális Vállalati Kötvény Alapok Részalapja
(2021. június 28-át megelőzően: CIB Algoritmus Vegyes Alapok Részalapja)

A Részalap befektetési politikája 2021. 3. negyedévben módosításra került (bővebb információ: közlemény), ennek értelmében a Részalap új célja, hogy a Befektetők a nemzetközi vállalati kötvények hozamából egy széleskörűen diverzifikált, aktívan kezelt portfólión keresztül részesedhessenek. Az egyre erősebb inflációs nyomás, a gazdaságok helyreállását támogató jegybanki politikák globális kivezetése és a kötvényhozamok emelkedése, illetve az ebbe az irányba mutató kockázatok habár kedvezőtlen kötvénypiaci hangulatot okoztak, ám egyúttal a Részalap számára egyre kedvezőbb kötvényvásárlási lehetőségeket teremtenek. A Részalap a negyedév során a csak mérséklet, 38% körüli arányban fektetett kötvénykitettséget tartalmazó eszközökbe, melyeket az AXA, az Eurizon Capital és a NOMURA Asset Management befektetési alapkezelők által kibocsátott high yield, illetve investment grade kötvényekbe fektető alapok jelentettek. Az aktuális kötvénypiaci folyamatok alapján a Részalap a teljes kötvénypiaci kitettséget várhatóan 2022. II. félévében érheti el.

 

Vegyes részalapok

 

CIB (Euró) Relax Vegyes Részalapok

Az első negyedévben a Részalapok portfóliójában nőtt a részvénykitettség, az eurózónás blue chip részvények súlya 1,75%-ról 3,75%-ra, míg az amerikai (S&P 500) részvények súlya 4,25%-ról 5,25%-ra emelkedett. A részalapok portfóliójában nincs a feltörekvő régióból részvény. A kötvény eszközosztályon belül legnagyobb súllyal a vállalati és banki kötvények szerepeltek. A negyedévben mind a kötvények, mind a részvények negatívan járultak hozzá a Részalapok teljesítményéhez.

 

CIB (Euró) Balance Vegyes Alapok Részalapjai

Az első negyedévben a benchmarkhoz képest az eurózónás állampapírok voltak 5%-kal alulsúlyozva, ami jót tett a Részalap teljesítményének, ugyanis az eurózónás kötvényeknél jelentősen emelkedtek a hozamok. A kockázatos kitettség, vagyis a részvények és nyersanyagok aránya a benchmarknak megfelelően 50% körül mozgott (ebből kb. 5% a nyersanyag). A negyedévben a nyersanyag eszközosztály járult hozzá pozitívan a Részalapok teljesítményéhez. Szintén pozitív volt még a jelentős forintgyengülés hatása is a forintos Részalapra. Az eurós Részalapra az euró/dollár árfolyam változása hatott kedvezően.

 

CIB (Euró) Reflex Alapok Részalapjai

A negyedév folyamán a Részalap portfóliójában rendre 24%-os aránnyal szerepeltek az Eurizon EasyFund Azioni Strategia Flessibile Z, az Epsilon Fund Q-Flexible I és az Eurizon Fund Active Allocation Alapok. A 16% CIB Euró Start Részalap mellett 6% volt az euró készpénz részaránya is, mely a forint gyengülése miatt pozitívan hatott a Részalapok forintban számolt teljesítményére.

 

CIB (Dollár) Private Banking Vagyon Vegyes Alapok Részalapjai

A részalapok összetételének aránya a negyedév során eszközosztályonként a következő volt. 35,00% kötvény, 38,00% részvény, 11% Eurizon vegyes alap, 6,00% arany, 10% készpénz. Az alapok portfólióba kerülésénél továbbra is fontos szempont az ESG megfelelés. Az elmúlt időszakban a részvénykitettségen belül felülsúlyoztuk az osztalék- illetve a value papírokat.

 

Abszolút hozamú részalapok

 

CIB (Euró) Talentum Total Return Alapok Részalapjai

Az Alapkezelő az Intesa Sanpaolo csoporthoz tartozó Eurizon Capital szakértői támogatásával világszerte ismert alapkezelők palettájáról válogatja össze a Részalapok eszközkosarát. Az első negyedévben a portfóliójukban legnagyobb arányban a Flexible Multi Asset stratégiát követő alapok voltak, ám ezek súlya az év végén 36,5%-ról 33,69%-ra csökkent. A negyedév során csökkent a Részalapok részvénykitettsége is, 27,2%-ról 24,9%-ra. A részvények főleg a fejlett régióból kerültek a portfólióba, a 24,9%-ból 15,8% USA és Kanada, 6,6% Nyugat-Európa. A kötvénysúly a negyedév végén 61,4% volt, ebből 20,9% állampapír, 18,7% vállalati kötvény, 21,8% high yield kötvény.

 

Részvény részalapok

 

CIB Fejlett Részvénypiaci Alapok Részalapja

A negyedév folyamán a Részalap 2,30%-kal felülteljesítette a benchmark hozamát. A bankszektor, az energia szektor, illetve a bányaipari szektor a benchmarkhoz képest felülsúlyban, míg a negyedév első felében az IT, illetve az egészségügyi szektor február végéig alulsúlyban volt a Részalap portfóliójában. Márciustól zártuk a bankszektor felülsúlyt, viszont továbbra is tartottuk az olajipari cégek felülsúlyozását. Az utazási szektor felülsúlyozását még az ukrajnai konfliktus előtt zártuk. Míg a benchmarkhoz képest Japán továbbra is alulsúlyban van, az Észak-Amerikai kitettség viszont visszakerült a referencia szintre, mivel az elmúlt negyedéves visszaesés miatt az IT szektor túlárazottsága véleményünk szerint megszűnt.

 

CIB Feltörekvő Részvénypiaci Alapok Részalapja

A kínai technológiai részvények kitettségét enyhén csökkentettük az Omicron variáns újbóli megjelenése, illetve a kínai állam „zéró tolarencia” védekezési stratégiája miatt. A Részalap a benchmarknak megfelelő súlyon tartott orosz kitettségtől sikerült időben megválni, míg a globális energiai kitettségen profitot realizáltunk. Jelenleg a benchmarkhoz viszonyítva India felülsúlyon van. A bankszektor papírjai minimális alulsúlyon, míg az IT szektor papírok minimális felülsúlyon szerepelnek a Részalap portfóliójában.

 

CIB Közép-európai Részvény Részalap és CIB Fundamentum Részvény Részalap

A közelben zajló háború hatására a régió minden országában estek a részvényindexek az első negyedévben, a régiós CETOP index 7%-ot gyengült. A veszteség mértéke azonban elég nagy szórást mutatott, a különbség hátterében az adott országok orosz – ukrán kitettsége, gazdasági függősége lehetett. A romániai, illetve a csehországi értékpapír tőzsdék sokkal kisebb veszteséggel zárták a negyedévet, 2,2%-ot és 3,3%-ot csökkentek, szemben a varsói és a budapesti tőzsdék 6,3%-os, illetve 11,8%-os értékvesztésével. Az első negyedévben mindkét régiós részvény Részalapunknál a benchmarkhoz képest a román és a magyar részvények voltak felülsúlyozva, szektorszinten pedig a telekommunikáció, gyógyszeripar és olajipar.

 

CIB Indexkövető Részvény Részalap

A Részalap számára az első negyedév kedvezőtlen volt, a magyar piacot reprezentáló és a Részalap benchmarkjaként szolgáló BUX index 11,8%-ot esett. A háború kitörése után a blue chip részvények közül a legnagyobb zuhanást (-26,9%) az OTP szenvedte el az orosz – ukrán kitettsége miatt, mindkét országban vannak leánybankjai. A Richter is sokat esett (-19,5%), ennél a papírnál is az orosz kitettség okozott problémát, van gyártókapacitásuk Oroszországban. A nagyok közül egyedül a MOL zárta pozitívan a negyedévet 16,3%-os emelkedéssel – a benzinár-stop negatív hatását ellensúlyozta az energiaipar globális felülteljesítése és a viszonylag olcsónak számító urál típusú olaj feldolgozása. A Magyar Telekom a régiós instabilitás és az emelkedő kamatkörnyezet ellenére mindössze 1,8%-ot gyengült. A negyedévben a BUX indextől lényegesen eltérő pozícióvállalása nem volt a Részalapnak.

 

Árupiaci részalapok

 

CIB Nyersanyag Alapok Részalapja

A negyedév során zártuk az ipari fém pozíciót, viszont tartottuk az olaj pozíciókat. Az arany a benchmarkhoz képest továbbra is enyhe felülsúllyal szerepel a Részalap portfóliójában. A Részalap nyersanyag-feltöltöttsége a átlagosan 94% volt a negyedév folyamán.

 

CIB Arany Alapok Részalapja

A Részalap devizakitettségét fedezzük, így a teljesítményét a fizikai arany árfolyama befolyásolja, független a forintárfolyam változásától. Az arany árfolyama az első negyedévben 6,58%-ot emelkedett. Ez az emelkedés részben szintén a háború hatása, mivel a befektetők keresik a menedéket a negatív geopolitikai folyamatok miatt, valamint az inflációs várakozások is tovább romlottak a harcok következményeként, továbbá Kínában a koronavírus miatti lezárások is tovább nyújtották a globális ellátási láncok helyreállását. Az amerikai jegybank szigorító intézkedései valamennyire visszahúzhatják az emelkedést, hiszen az emelkedő államkötvény hozamok negatív hatással vannak a nemesfémek árfolyamaira.

Negyedéves piaci körképünket letölthető pdf formátumban a kapcsolódó dokumentumok között tekintheti meg.

Jelen, a tőke és pénzpiacokkal kapcsolatos vélemény az Eurizon Asset Management Hungary Zrt. marketingközelménye, az nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, és nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás. Jelen vélemény nem minősül sem befektetési tanácsnak, sem befektetési ajánlásnak, sem elemzésnek.

Vissza a hírekhez