2022. július 26.

CIB Részalapok 2022. második negyedévben

Kötvény részalapok

CIB Start Tőkevédett Részalap

A Részalap portfóliója az elmúlt negyedévben változatlanul kizárólag betéteket és látra szóló folyószámla elemeket tartalmazott és továbbra is maximálisan kerülte a kockázatokat. Az infláció júniusban újabb ezúttal 11,7%-os csúcsot ért el, amely az év hátralevő részében még magasabbra is emelkedhet. Az infláció elleni harc jegyében a negyedév során az MNB tovább szigorított, fokozatosan és egyre nagyobb mértékben emelve az alapkamatot és az irányadó kamatnak tekintendő 1 hetes betét kamatát. Ennek eredményeként a jegybanki alapkamat 4,40%-ról több lépésben 9,75%-ra változott, az 1 hetes betét kamata 6,15%-ról szintén 9,75%-ra növekedett. Ezzel párhuzamosan a BUBOR (Budapest Interbank Offered Rate - Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatláb) jegyzések emelkedésére is sor került, amely az elmúlt negyedévben valamennyi időtávon jelentős emelkedésen ment keresztül, 1 napos BUBOR 4,58%-ról 9% fölé (évesített adat), míg a 12 havi BUBOR 7,01%-ról 12% fölé emelkedett. A forintban jegyzett kamatok emelkedése kedvező változást jelentett a Részalap számára.

CIB Euró Start Tőkevédett Részalap

A Részalap portfóliója a megelőző negyedévben átalakításra került, annak érdekében, hogy a Részalap maximálisan kerülje a kockázatokat és 30 napos tartási időszak esetén tőkevédelmet tudjon biztosítani a Befektetők számára. Ennek eredményeként a Részalap portfólióján belül a hangsúly az eurós állam-, illetve vállalati kötvények vásárlása helyett folyamatosan a bankbetét lekötési lehetőségek keresése irányába helyeződött át és február 28-tól a Részalap portfóliója már kizárólag betéteket és látra szóló folyószámla elemeket tartalmaz. Az amerikai központi bank szerepét betöltő FED március 16-i kamatmeghatározó ülésén megindította a szigorító ciklusát, ennek eredményeképp a május eleji második kamat emeléssel 1,00%-ra, majd június elején 1,75%-ra emelkedett az amerikai alapkamat, amelyet a következő üléseken még további emelések követhetnek. A következő hónapok újabb kamatemelései az amerikai infláció alakulásától függenek. Az amerikai monetáris politikai fordulatot követve az Eurózóna is maga mögött hagyta a laza és támogató jegybanki kurzust. Az Európai Központi Bank június eleji kamatdöntése értelmében az irányadó kamatot júliusban 0,50%-kal emelte, valamint szeptemberben és azután is további kamatemelések jöhetnek, amelyek mértékét majd a beérkező inflációs adatok határozzák meg, de a júliusi és a szeptemberi emelés mértéke összességében elérheti a 100 bázispontot. A kamatemelési várakozások az EURIBOR jegyzéseken keresztül is nyomon követhetők voltak, így pl. a 12 hónapos időtávon a kurzus 0%-ról 1%-os szintre emelkedett.

CIB Start 2 Részalap

A Részalap portfóliója az elmúlt negyedévben elsősorban betéteket és látra szóló folyószámlán elhelyezett összegeket, valamint 5% körüli átlagos arányban vállalati kötvényeket és 8% körüli átlagos arányban állampapírokat tartalmazott és továbbra is alacsony szinten tartotta a kockázatokat. A Részalap a bankbetétek elhelyezése mellett az elmúlt negyedévben is folyamatosan figyelemmel kísérte az új állam-, illetve vállalati kötvény kibocsátásokat is, illetve azok másodpiaci forgalmát elsősorban a régió kötvénypiacaira koncentrálva. Habár az egyre jobban növekvő inflációs félelmek, a gazdaságok helyreállását támogató jegybanki politikák normalizálódása és a kötvényhozamok emelkedése, illetve az ebbe az irányba mutató kockázatok kedvezőtlen kötvénypiaci hangulatot eredményeztek, egyúttal a Részalap számára egyre kedvezőbb kötvényvásárlási lehetőségeket teremtenek. A Részalap a negyedév során a portfóliójának átlagos hátralevő futamidejét 0,58 évről 0,55 évre csökkentette, amely a Részalap számára érdemi változást nem jelentett. Az elmúlt negyedévben a Részalap a hazai befektetési alapkezelőket és alapokat tömörítő BAMOSZ (www.bamosz.hu) rövid kötvény kategóriáján belül a rövidebb átlagos hátralevő futamidejű forint befektetési alapok közé tartozott. A Részalap a negyedévet kedvezőtlen kötvénypiaci környezetben is pozitív nominális teljesítménnyel zárta.

CIB Dollár Start Részalap

A Részalap portfóliója az elmúlt negyedévben betéteket és látra szóló folyószámlán elhelyezett összegeket tartalmazott és továbbra is alacsony szinten tartotta a kockázatokat. Az amerikai központi bank szerepét beöltő FED március 16-i kamatmeghatározó ülésén megindította a szigorító ciklusát, és a május eleji második kamat emeléssel 1,00%-ra, majd június elején 1,75%-ra emelkedett az amerikai alapkamat, amelyet a következő üléseken még további emelések követhetnek. A következő hónapok újabb kamatemelései az amerikai infláció alakulásától függenek. Tehát, az inflációval kapcsolatban felfelé, míg a növekedéssel kapcsolatban lefelé mutató kockázatokkal kell szembenéznünk. Ezt tükrözi a kötvénypiac negyedéves alakulása is, ahol egyrészt az árfolyamok erős lejtmenetbe kerültek. Az USA kötvénypiaca 1973 óta nem produkált ilyen negatív teljesítményű negyedévet, de az európai vezető kötvénypiacokon is hasonló aluteljesítést figyelhettünk meg. Másrészt, a kötvényhozamok emelkedése a különböző időtávokon nem azonos mértékű, a leginkább figyelt USA hozamgörbe 2 és 10 éves pontjai által meghatározott alakzat egyre laposabb és inverzzé válhat, azaz a rövid futamidejű hozamok meghaladják a hosszabb futamidőkre érvényes hozamokat, amely jelenség az elmúlt 70 évben általában egy erős recessziós jelzéssel volt egyenértékű. Így, a jelenlegi kedvezőtlen kötvénypiaci környezet nem nyújtott kedvező lehetőségeket a dollár állam-, illetve vállalati kötvény vételére, de így is sikerült a Részalapnak a negyedévet pozitív teljesítménnyel zárnia.

CIB Kincsem Kötvény Részalap

A Részalap portfóliója az elmúlt negyedévben jellemzően állampapírokat és látra szóló folyószámlán elhelyezett összegeket, valamint 11% körüli átlagos arányban vállalati kötvényeket és 4% körüli átlagos arányban jelzálogkötvényeket tartalmazott. A következő hónapok újabb kamatemelései az amerikai infláció alakulásától függenek. Az amerikai monetáris politikai fordulatot követve az Eurózóna is maga mögött hagyta a laza és támogató jegybanki kurzust. Az Európai Központi Bank június eleji kamatdöntése értelmében az irányadó kamatot júliusban 0,50%-kal emelte, valamint szeptemberben és azután is további kamatemelések jöhetnek, amelyek mértékét majd a beérkező inflációs adatok határozzák meg. Ezt tükrözi a kötvénypiac negyedéves alakulása is, ahol egyrészt az árfolyamok erős lejtmenetbe kerültek. A magyar rövid hozam is jelentősen emelkedett, már 11,50% a meghatározó 3 hónapos BUBOR szint. A magyar hozamgörbe várhatóan magas szinten stabilizálódik az év első felében, és innen nem várunk hirtelen csökkenést, ugyanis az év második felében éppen az amerikai hozamgörbe kerülhet további nyomás alá, ami kedvezőtlen környezetet jelent a teljes kötvény eszközosztálynak. A Részalap a negyedév során a portfóliójának átlagos hátralevő futamidejét 5,38 évről 5,09 évre csökkentette, amely a Részalap számára érdemi változást nem jelentett. Az elmúlt negyedévben a Részalap a hazai befektetési alapkezelőket és alapokat tömörítő BAMOSZ (www.bamosz.hu) hosszú kötvény kategóriáján belül a rövidebb átlagos hátralevő futamidejű forint befektetési alapok közé tartozott.

CIB Globális Kötvény Alapok Részalapja (2021. június 28-át megelőzően: CIB Kötvény Plusz Vegyes Részalap)

Az egyre erősebb inflációs nyomás, a gazdaságok helyreállását támogató jegybanki politikák globális kivezetése és a kötvényhozamok emelkedése, illetve az ebbe az irányba mutató kockázatok habár kedvezőtlen kötvénypiaci hangulatot okoztak, ám egyúttal a Részalap számára egyre kedvezőbb kötvényvásárlási lehetőségeket teremtenek. A Részalap a negyedév során jelentős, 80% feletti arányban fektetett kötvénykitettséget tartalmazó eszközökbe, melyeket az Amundi, a Morgan Stanley, a PIMCO és a Pictet Asset Management befektetési alapkezelők által kibocsátott alapok jelentettek. Az aktuális kötvénypiaci folyamatok alapján a Részalap a teljes kötvénypiaci kitettséget várhatóan 2022. második félévében érheti el. A Részalap az elmúlt negyedévet a kedvezőtlen kötvénypiaci környezet ellenére a gyenge EURHUF árfolyamnak köszönhetően pozitív teljesítménnyel zárta.

CIB Globális Vállalati Kötvény Alapok Részalapja (2021. június 28-át megelőzően: CIB Algoritmus Vegyes Alapok Részalapja)

Az egyre erősebb inflációs nyomás, a gazdaságok helyreállását támogató jegybanki politikák globális kivezetése és a kötvényhozamok emelkedése, illetve az ebbe az irányba mutató kockázatok habár kedvezőtlen kötvénypiaci hangulatot okoztak, ám egyúttal a Részalap számára egyre kedvezőbb kötvényvásárlási lehetőségeket teremtenek. A Részalap a negyedév során jelentősebb, 66% körüli arányban fektetett kötvénykitettséget tartalmazó eszközökbe, melyeket az AXA, az Eurizon Capital és a NOMURA Asset Management befektetési alapkezelők által kibocsátott high yield, illetve investment grade kötvényekbe fektető alapok jelentettek. Az aktuális kötvénypiaci folyamatok alapján a Részalap a teljes kötvénypiaci kitettséget várhatóan 2022. második félévében érheti el. A Részalap az elmúlt negyedévet a kedvezőtlen kötvénypiaci környezet ellenére a gyenge EURHUF árfolyamnak köszönhetően pozitív teljesítménnyel zárta.

Vegyes részalapok

CIB (Euró) Relax Vegyes Részalapok

A második negyedévben a Részalapok portfóliójában az eurózónás blue chip részvények súlya maradt 3,75%, míg az amerikai (S&P 500) részvények súlya 5,25%-ről 2,63%-ra csökkent. A részalapok portfóliójában nincs a feltörekvő régióból részvény. A kötvény eszközosztályon belül legnagyobb súllyal a vállalati és banki kötvények szerepeltek. A negyedévben mind a kötvények, mind a részvények negatívan járultak hozzá a Részalapok teljesítményéhez.

CIB (Euró) Balance Vegyes Alapok Részalapjai

A második negyedévben is maradt a benchmarkhoz képest az eurózónás állampapírok 5%-os alulsúlya. A kockázatos kitettség, vagyis a részvények és nyersanyagok aránya a benchmarknak megfelelően 50% körül mozgott (ebből kb. 5% a nyersanyag). A negyedévben a részvény, a kötvény és a nyersanyag eszközosztály is negatívan járult hozzá a Részalapok teljesítményéhez. Pozitív volt viszont a jelentős forintgyengülés hatása a forintos Részalapra. Az eurós részalapra az euró/dollár árfolyam változása (a dollár erősödése) hatott kedvezően.

CIB (Euró) Reflex Alapok Részalapjai

A negyedév folyamán a Részalap portfóliójában átlagosan 26%-os aránnyal szerepeltek az Eurizon EasyFund Azioni Strategia Flessibile Z, az Epsilon Fund Q-Flexible I és az Eurizon Fund Active Allocation Alapok. A 16% CIB Euró Start Részalap mellett 6% volt az euró készpénz részaránya is, mely a forint gyengülése miatt pozitívan hatott a Részalapok forintban számolt teljesítményére. CIB (Dollár) Private Banking Vagyon Vegyes Alapok Részalapjai A részalapok összetétele a negyedév során eszközosztályonként a következő volt; 35% kötvény, 35% részvény, 11% Eurizon vegyes alap, 8% arany, 11% likvid eszközök. Az alapok portfólióba kerülésénél továbbra is fontos szempont az ESG megfelelés. Az elmúlt időszakban a részvénykitettségen belül felülsúlyoztuk a feltörekvő piacot. Abszolút hozamú részalapok

CIB (Euró) Talentum Total Return Alapok Részalapjai

Az Alapkezelő az Intesa Sanpaolo csoporthoz tartozó Eurizon Capital szakértői támogatásával világszerte ismert alapkezelők palettájáról válogatja össze a Részalapok eszközkosarát. A második negyedévben a portfóliójukban legnagyobb arányban a Flexible Multi Asset stratégiát követő alapok voltak 34,28%-os súlyaránnyal. Sajnos a negyedév során az összes stratégia negatív eredményt hozott. Tovább csökkent a Részalapok részvénykitettsége, 24,9%-ról 23,8%-ra. A részvények főleg a fejlett régióból kerültek a portfólióba, a 23,8%-ból 14,8% USA és Kanada, 6,1% Nyugat-Európa. A kötvénysúly a negyedév végén 64,3% volt, ebből 23,9% állampapír, 21,3% vállalati kötvény, 19,1% high yield kötvény.

Részvény részalapok

CIB Fejlett Részvénypiaci Alapok Részalapja

A negyedév folyamán a Részalap kicsivel ugyan (0,18%-kal), de felülteljesítette a benchmark hozamát. Az energiaszektor felülsúlyban volt a benchmarkhoz képest, a hagyományos energia (olaj- és gázipari cégek) +1,5%-kal, míg a megújuló energiaszektor +3%-kal. Miután sokat estek a növekedési cégek, ezen belül is a technológiai cégek, ezért enyhe felülsúlyra hoztuk (+1%) az IT szektort, elsősorban a stabil, jó készpénztermelő képességgel rendelkező nagyvállalatok részvényeire fókuszálva. Alulsúlyban tartottuk (-3%) az amerikai pénzügyi szektort, amely rosszul is teljesített, míg a jóval olcsóbb európai bankszektort +2% felülsúlyra hoztuk. Szektorszinten alul voltak még súlyozva az alapvető fogyasztási javak -2%-kal a várható profitcsökkenés miatt. A benchmarkhoz képest Japán továbbra is alulsúlyban van (-3,9%) az eurózóna országaival együtt (-2%) míg felülsúlyban tartottuk a negyedév során az Amerikai Egyesült Államokat (+3,3%) és az Egyesült Királyságot (+1,14%). A negyedév végén az USA részvénypiaca 70%-os részarányt képviselt a benchmarkban, és 73%-ot a Részalap portfólióján belül a felülsúly miatt.

CIB Feltörekvő Részvénypiaci Alapok Részalapja

Mivel a kínai technológiai szektor komoly esésen van túl, ezért a negyedévben a benchmarkhoz képest növeltük a kitettségét +2%-ra. Jelenleg Indiát is felülsúlyon tartjuk (+1%). A Részalap orosz kitettséggel nem rendelkezik. Szektor szinten az IT cégek és a kommunikációs szektor volt felülsúlyban (+2,5% és +1%), míg a pénzügyi szektort -2%-os alulsúlyon tartottuk a benchmarkhoz képest.

CIB Közép-európai Részvény Részalap és CIB Fundamentum Részvény Részalap

Részben a közelben zajló háború hatására a régió minden országában folytatódott a részvényindexek esése a második negyedévben is, a régiós CETOP index 18,09%-ot gyengült. A veszteség mértéke azonban elég nagy szórást mutatott. A romániai, illetve a csehországi értékpapír tőzsdék sokkal kisebb veszteséggel zárták a negyedévet, 3,29%-ot és 4,20%-ot csökkentek, szemben a varsói és a budapesti tőzsdék 20,17%-os, illetve 12,27%-os értékvesztésével. A negyedévben mindkét régiós részvény Részalapunknál a benchmarkhoz képest a cseh, román és a magyar részvények voltak felülsúlyozva, a lengyelek alulsúlyozva, szektorszinten pedig a telekommunikáció, gyógyszeripar és olajipar felülsúlyával szemben a pénzügyi szektor alulsúlya állt.

CIB Indexkövető Részvény Részalap

A Részalap számára az első negyedév után a második is kedvezőtlenül alakult, a magyar piacot reprezentáló és a Részalap benchmarkjaként szolgáló BUX index 12,27%-ot esett. A blue chip részvények közül a legnagyobb zuhanást (-30,65%) az OTP szenvedte el, beárazódott a kamatstop meghosszabbítása, a nagy összegű bankadó és a recessziós várakozások. A Richter az első negyedéves zuhanás után már nem esett sokat (-2,71%), alapvetően jók a fundamentumok, profitnövekedést várnak a befektetők. A nagyok közül egyedül a MOL nem vesztett az értékéből, június végén a március végi árfolyamon lehetett venni a részvényeit. Az Oroszország ellen irányuló hatodik szankciós csomagból kimaradt a vezetéken érkező kőolaj, így a viszonylag olcsónak számító urál típusú olaj feldolgozása nyereségesnek bizonyult. A Magyar Telekom 20,79%-ot zuhant, ebben közrejátszott a különadó bevezetése és az emelkedő kamatkörnyezet – az előre meghatározott osztalék mértéke nem elégítette ki a befektetőket. A negyedévben a BUX indextől lényegesen eltérő pozícióvállalása nem volt a Részalapnak.

Árupiaci részalapok

CIB Nyersanyag Alapok Részalapja

A negyedév során végig alulsúlyozott volt a pozícionáltság a benchmarkhoz képest, mert esésre számítottunk, így a Részalap átlag feltöltöttsége az első negyedéves átlag 94%-ról a második negyedévben 82%-ra csökkent. Relatív felülsúlyban tartottuk az aranyat és az olajat.

CIB Arany Alapok Részalapja

A Részalap devizakitettségét fedezzük, így a teljesítményét a fizikai arany árfolyama befolyásolja, független a forintárfolyam változásától. Az arany árfolyama a második negyedévben 6,72%-ot csökkent. Ez a csökkenés az amerikai jegybank szigorító intézkedéseinek tudható be, az emelkedő államkötvény hozamok negatív hatással vannak az arany árfolyamára, mivel növelik a tartásának haszonáldozat-költségét - az arany tartásának a költsége a meg nem keresett, emelkedő dollár kamat.

Vissza a hírekhez